Ilmainen www-laskuri
Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Antenninfo

 

 

Antennplacering

Antennens placering varierar starkt beroende på en oändlig mängd argument. Jag kan berätta, att jag har sett, eller varit inblandad i antennplaceringar på stänkskärmar fram, stänkskärmar bak, kofångare i båda ändorna, på taket, under fordonet, inne i fordonet, limmat i alla fönster, magnetfäste på båda sidorna av sidofönster, i backspegel, laminerad i vindrutan, mm. Om jag inte dabbar mig alltför mycket kommer jag säkert att få se någon klä sig i duffel där antennen är inbyggd i kragen.  

Vi skall här ändå betrakta antennen från nyttosynpunkten. En grundläggande princip är, att alltid installera antennen på samma sida som ratten. Detta för att när vi parkerar bilen blir antennen på gatusidan, och det räddar oss möjligen från marodörer.  

En utveckling i tiden står att finna i FM-sändningarnas nästan totala dominans. Detta tillsammans med högfrekvensstegets transistorisering ledde till att vi använder oss av ¼ vågs antenner där anpassningen är 50-75 W. Det betyder, antenner kortare än 50 cm, vilket passar bra för takinstallationer. Om antennen installeras bak på taket har vi en idealisk lösning, förutom ett dramatiskt problem. Antennen måste installeras redan på  bilfabriken för att kabeln skall gömmas snyggt. Detta för även med sig att om kabeln av någon orsak vattenskadas och behöver förnyas kan arbetsprestationen vara okristlig. Utom tekniska argument kan man även framföra estetiska stilargument. En del bilar ser helt enkelt inte ut som bilar utan två antenner bak. Om vi ser framåt i tiden och endast beaktar tekniska argument, kan man tänka sig att antennfrågan har en aktualisering endast på grund av att bilradiorna i sin nuvarande form representerar gammal teknik. Om bilradion vore konstruerad med samma känslighetskrav som mobiltelefonen skulle inte någon uteantenn vara aktuell.